Ciekawe przepisy na zdrowe potrawy

Kokosowa owsianka

Składniki:
– 50 g płatków owsianych
– 12 wiórków kokosowych
– 250 ml wody/napoju roślinnego lub mleka krowiego
– 30 g suszonej żurawiny lub innych ulubionych suszonych owoców
– ulubione świeże owoce np. banan, kiwi, mango
– 30 g migdałów
– 1 łyżka kremu roślinnego/miodu/jogurtu naturalnego
Wykonanie:
Gotujemy płatki owsiane razem z wiórkami na wybranym napoju. Przekładamy porcję do miski. Dodajemy wybrane składniki.
Smacznego
Smoothie z mango
Wiosna rozkręciła się na dobre, dlatego najwyższa pora zmienić dietę z zimowej na wiosenną. Teraz czas na przekąski pełne warzyw i owoców. Tym razem proponujemy wiosenną bombę witaminową: smoothie z mango, banana i pomarańczy.
Składniki
• 0,5 mango
• 1 pomarańcza
• 1 banan
• 1 łyżka soku z cytryny
• opcjonalnie woda lub kostki lodu
Przygotowanie krok po kroku:
• Wszystkie owoce dokładnie obieramy.
• Owoce kroimy na dowolne kawałki (nie muszą być małe – i tak je zmiksujemy).
• Niestety nie wykonamy żadnego smoothie bez blendera, którego trzeba użyć także w tym przypadku. Do blendera wrzucamy pomarańczę, mango oraz banana.
• Dodajemy sok z cytryny. Wszystko miksujemy.
• Opcjonalnie, jeżeli uznamy koktajl za zbyt gęsty, dolewamy wody.
• Jeżeli chcesz wrzucić kostki lodu, to lepiej nie dolewaj wody – lód rozpuści się, więc napój nie będzie już taki gęsty.


Ciasto dyniowe

Składniki:
biała mąka pszenna – 1 3/4 szklanki
ugotowana dynia, zmielona – 1 szklanka
woda lub mleko roślinne – 1/2 szklanki
olej – 1/2 szklanki
brązowy cukier – 1/2 szklanki
zmielone złote siemię lniane – 2 łyżki
soda do pieczenia – 1 łyżeczka
proszek do pieczenia (bez aluminium) – 1 łyżeczka
cynamon lub kardamon – 1 łyżeczka
sól – 1/2 łyżeczki
gałka muszkatołowa – 1/4 łyżeczki
Przygotowanie:
1) Suche składniki mieszamy razem w misce, natomiast cukier i dynię wraz z resztą mokrych składników miksujemy w blenderze. 2) Łączymy suche i mokre składniki delikatnie mieszając. Wylewamy na blachę wcześniej posmarowaną olejem i mąką.
3) Pieczemy w piekarniku około 45 minut w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu studzimy około 15 minut i dopiero po tym czasie wyciągamy ciasto z blachy.
SMACZNEGO.


Herbatniki marchewkowo – waniliowe

Kruche herbatniki marchewkowo – waniliowe stanowią doskonałą propozycję na drugie śniadanie lub deser.
Składniki na ok. 35 ciasteczek:
– 160 gramów marchewki
– 180 gramów masła
– 270 gramów mąki orkiszowej typ 650
– 140 gramów płatków owsianych
– łyżeczka proszku do pieczenia
– jedno żółtko
– 3 łyżki cukru trzcinowego
– laska wanili
– 1/3 łyżeczki gałki muszkatałowej.
Sposób wykonania:
1. Płatki owsiane należy zmielić w malakserze, następnie wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, gałką oraz cukrem.
2. Marchew obieramy i ścieramy na tarce (najdrobniejsze oczka).
3. Masło miksujemy z żółtkiem oraz ziarenkami z całej laski wanilii. Następnie dodajemy składniki suche i startą marchew. Całość miksujemy do momentu aż masa stanie się gęsta. Dalej wyrabiamy ciasto rękoma.
4. Ciasto dzielimy na kilka mniejszych części, następnie rozwałkowujemy cienko na wysypanej mąką stolnicy. Wykrawamy kółka przy pomocy szklanki.
5. Układamy na wyłożonej papierm do pieczenia blasze. Pieczemy 20 minut w temperaturze 190 stopni (grzanie góra dół).
SMACZNEGO!


Przepis na warzywne naleśniki

Składniki :
SKŁADNIKI NA CIASTO NALEŚNIKOWE:
• biała mąka pszenna- 1 1/2 szklanki
• woda gazowana- 1 1/2 szklanki
• zmielone siemię lniane- 2 łyżki
• olej- 1/4 szklanki
• kurkuma (tumeric) w proszku -1/2 łyżeczki
• sól- od 1/2 do 1 łyżeczki
• mały pęczek pietruszki
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
• bakłażan bez skórki pokrojony w kostkę- 1 sztuka
• cukinia pokrojona w kostkę- 2 sztuki
• posiekana cebula- 1 sztuka
• zielona soczewica- 1/2 szklanki
• pieprz, sól i przyprawa warzywna do smaku
• kurkuma (tumeric) w proszku- 1/4 łyżeczki
• pikantna przyprawa do grilla- 1/2 łyżeczki

WYKONANIE:
1. Bakłażana obieramy ze skórki i kroimy w plastry, solimy go i zostawiamy na 20 minut. Bakłażan puści sok, który wycieramy. Następnie kroimy warzywo w kostkę.
2. Cebulę i czosnek podsmażamy na oleju, aż się zarumienią. Dodajemy pokrojony w kostkę bakłażan i cukinię, które następnie smażymy na małym ogniu do miękkości. Doprawiamy do smaku.
3. Robimy ciasto do naleśników z podanych wyżej składników, pamiętając żeby dodać posiekaną natkę pietruszki do już zrobionego ciasta naleśnikowego. Z tej porcji wychodzi około 6 naleśników.
4. Ugotowaną soczewicę doprawiamy solą i pieprzem oraz miksujemy w blenderze z małą ilością wody, tak aby uzyskać konsystencję pasty do smarowania.
5. Usmażone naleśniki smarujemy najpierw warstwą pasty soczewicowej, potem dodajemy usmażone warzywa i zawijamy.
6. Naleśniki super smakują podane z sałatką z pomidorów.
Pamiętajmy, aby zmielone siemię lniane najpierw zalać ciepłą wodą. Wody powinno być tyle, by uzyskać konsystencję pasty. Pozwoli to na uwolnienie klejących właściwości siemienia, które idealnie zastąpi nam jajko.